Khamis, 29 November 2012

Contoh Karangan 5

Melawat Ke Zoo Negara

Pada cuti sekolah tahun lepas, saya dan keluarga saya pergi ke Zoo Negara. Pada waktu itu, para pengunjung tidak berapa ramai lagi. Ini kerana kami tiba di sana pada awal pagi. Haiwan pertama yang kami lihat di situ ialah gajah. Saya berasa gembira kerana ini merupakan kali pertama saya dapat tengok gajah secara dekat.

Selepas melihat gajah, saya dan keluarga saya pergi berjalan-jalan di sekitar zoo. Di dalam Zoo Negara, saya dapat melihat banyak binatang. Contohnya singa, harimau, buaya, ular, burung dan lain-lain lagi. Kami juga pergi melawat ke tempat orang utan. Saya berasa geli hati apabila tengok telatah orang utan itu. Saya menangkap gambar bersama-sama orang utan itu.

Setelah penat berjalan-jalan, kami pergi ke gerai makanan yang ada di situ untuk mengisi perut yang sudah lapar. Selepas mengisi perut, kami pergi ke gerai cenderamata. Terdapat banyak cenderamata yang dijual di sini. Contohnya anak patung, baju dan sebagainya. Ayah saya telah membeli dua helai baju baharu yang cantik untuk saya.

Kemudian, kami pergi ke tempat pameran kuda, burung dan ular. Di situ, saya dan kakak saya bergambar bersama-sama haiwan tersebut. Saya berasa takut dan geli untuk memegang ular sawa. Ibu pun tidak berani dan berasa takut juga untuk memegang binatang-binatang tersebut.

Saya dan kakak saya berasa sangat penat kerana kami asyik berjalan-jalan sahaja. Saya tidak melepaskan peluang untuk pergi melihat aksi anjing laut yang terdapat di Zoo Negara. Aksi anjing laut itu sungguh kelakar dan menakjubkan. Kakak saya merakamkan kenangan  itu di dalam kamera.

Sebelum pulang, kami pergi ke sebuah restoran untuk menjamu selera sebagai makan tengah hari. Akhirnya, kami pun pulang ke rumah dengan perasaan yang gembira. Saya berharap dapat melawat ke Zoo Negara lagi pada masa yang akan datang.

Perbendaharaan kata:


Kosa kata

Makna

melawat ke Zoo Negara

参观动物园
para pengunjung

参观者们
geli hati

好笑的
menangkap gambar

拍照
mengisi perut yang sudah lapar

填满饥饿的肚子
Cenderamata

纪念品
tidak melepaskan peluang

不错失机会
merakamkan

录影
menakjubkan

壮观的
menjamu selera

用餐


19 ulasan:

 1. Terukan usaha anda!!......^^

  BalasPadam
 2. Balasan
  1. Thanks for your comment. Welcome :)

   Padam
 3. Tanpa Nama9:59:00 PG

  tahniah........

  BalasPadam
 4. berapa patah perkataan ni ?

  BalasPadam
 5. Tanpa Nama9:33:00 PG

  tahniah....dan terima kasih...boleh share x

  BalasPadam
 6. Tanpa Nama9:09:00 PTG

  Kurang memuaskan

  BalasPadam
 7. Tanpa Nama8:04:00 PTG

  best.........good i like it

  BalasPadam
 8. Tanpa Nama6:37:00 PTG

  amat baik

  BalasPadam
 9. Terima Kasih:)
  Thanks!!

  BalasPadam
 10. Tanpa Nama2:13:00 PTG

  lagu sangat sedap:kiss the rain

  BalasPadam
 11. That's great ! The essay is fantastic.

  BalasPadam
 12. Thank you so much for sharing

  BalasPadam